דלג על פקודות של רצועת הכלים
דלג לתוכן ראשי

​​​​​​​​​​פעולות נדרשות מול הרשויות​​

  • ​הודעה לרשם השותפויות​ - יש להודיע לרשם השותפויות על כל שינוי מהותי בשותפות או סגירתה, כפי שמפורט בדף מדריך לסגירה או ש​ינוי שותפות​

  • הודעה לרשויות המס על השינוי - מכירת עסק שאינו חברה, מהווה מבחינת רשויות המס סגירה שלו על ידי הבעלים הנוכחי (המוכר) ופתיחה מחדש על ידי הבעלים החדש (הקונה). על כן, על המוכר להודיע לרשויות המס כפי שמפורט בדף מדריך לסגירת עוסק יחיד, ועל הקונה לבצע את כל הפעולות של פתיחת עסק חדש.

רישיון עסק ​​

רישיון עסק   הינו אישי ואינו ניתן להעברה על שם אדם/ גוף אחר. עסק החייב ברישיון עסק כתנאי להפעלתו ושהתבצע בו שינוי בעלות (בין אם מדובר יחיד ובין אם בתאגיד), קרי כל שינוי בזהות הבעלים הרשומים ברישיון, לרבות תוספת/פרישה של בעלים (כגון שותף) וכן העברת שליטה בתאגיד, מחויב להגיש בקשה חדשה לרישוי עסק.
בעל העסק החדש יהיה פטור מהגשת המסמכים אשר מצורפים לבקשה להגשת רישיון עסק  המפורטים בפרק יזמים מתחילים במידה ויצרף העתק מהרישיון הקודם והצהרה בחתימת ידו לפיה לא חלו שינויים בעסק מאז הוצא הרישיון הקודם.

שלבי הליך מכירת העסק

תמחור העסק והערכת שווי

לצורך קבלת הערכת שווי אובייקטיבית והוגנת של העסק, רצוי להיעזר בגורם עסקי חיצוני, בעל ניסיון והתמחות בענף בו אתם פועלים, דוגמת יועץ או רואה חשבון אשר יגבש את המחיר הריאלי של העסק למכירה. מומלץ  לשלב מספר שיטות להערכת שווי העסק ולהתחשב בגורמים נוספים הייחודיים לעסק העומד למכירה, לרבות:
  • דו"ח הכנסות והוצאות - הכנת דו"ח הכנסות והוצאות, מדויק ככל האפשר.
  • סקר שוק - לצורך הערכת האלטרנטיבות העומדות בפני הקונה הפוטנציאלי יש לבדוק את השוק ולהעריך את רמות הביקוש וההיצע בענף בו אתם פועלים, וכן את רמת התחרות מעסקים דומים בשוק, מבחינת פעילות, לקוחות, מיקום, מחיר ופוטנציאל עתידי.
  • בדיקת נכסים מוחשיים (כגון ציוד) בעסק -  ניתן לאמוד נכסים אלו באמצעות הדוחות הפיננסיים של העסק ובעזרתם של אנשי מקצוע ושמאים. 
  • בדיקת נכסים לא מוחשיים (כגון זכויות יוצרים ופטנטים) בעסק - בהערכת נכסים אלו, מוטב להיוועץ עם איש מקצוע בעל ניסיון והתמחות בענף בו אתם פועלים.
  • מכפיל הרווח (הינו היחס שנועד לבדוק את מחיר העסק) -  בענפים רבים ישנם חישובים ונוסחאות מקובלים לקביעת הערכת שווי העסק, מתוך הנחה שלעסקים הפועלים באותו ענף יחסים פיננסיים ונתונים דומים. לרוב נהוגה הכפלת סך המכירות ברוטו/ נטו במכפיל מוסכם באותו ענף ("מכפיל הרווח") במטרה להעריך את תקופת הזמן הנדרשת להחזרת ההשקעה. במידה ותחשיב כזה מקובל בענף בו אתם פועלים, כדאי להכירו ולעשות בו שימוש  לצורך קביעת התמחור הסופי.

​פרסום העסק

  • פרסום העסק והצגת "כרטיס ביקור של העסק" לקונים פוטנציאלים. 
  • בחירת ערוץ פרסום מבין ערוצי המדיה השונים, אשר ישמש לחשיפת העסק לרוכשים הפוטנציאלים.

מו"מ עסקי וחתימה על מכתב כוונות/ הסכם עקרונות

לאחר הצגת העסק לקונים פוטנציאלים, בדרך-כלל מתגבש מו"מ עסקי עם חלק מהקונים הפוטנציאלים. במקרה בו מו"מ עם אחד הקונים הפוטנציאלים מבשיל לידי קביעת מסגרת בסיסית לעסקה, רצוי לגבש ולחתום על מכתב כוונות/הסכם עקרונות אשר הינו הסכם בין הצדדים להמשיך את המו"מ בכוונה למימוש העסקה. 

מכתב הכוונות/ הסכם העקרונות יכול להכיל, בין היתר, התייחסות לנושאים הבאים: תיאור הנכס הנרכש, מחיר רכישה (סכום נקוב, טווח מחירים או נוסחה אשר תהיה מוסכמת על הצדדים. רצוי גם לכתוב התייחסות להתאמת מחיר העסקה לתוצאות העסקיות/ רווחים של העסק בתקופת הביניים), הגדרת מבנה וסוג העסקה, אופן פעילות העסק בפרק הזמן עד לחתימה על ההסכם הסופי, שכר טרחה והוצאות הצפויים בגין העסקה, תנאים מהותיים נוספים (כגון הסכמי שכירות שיש לחדש), סעיף בלעדיות (מתן אפשרות לקונה הפוטנציאלי להמשיך את המו"מ עם המוכר על בסיס בלעדיות בכפוף לפרק זמן מוגדר) תנאים לסגירת העסקה, מועד צפוי לסיום המו"מ או הגבלת זמן לסיום המו"מ.

חשוב כי במסגרת מכתב הכוונות/הסכם עקרונות תינתן הבהרה על כך שהתנאים המפורטים בו כפופים להסכם הסופי, כי המוכר והקונה הפוטנציאלים של העסק עומדים להשקיע זמן ומשאבים בבדיקות ובמשא ומתן, וכי שני הצדדים רשאים לסגת מן העסקה ולבטלה בכל שלב משלבי המו"מ.

על מנת שניסוח מכתב הכוונות/הסכם העקרונות לא יביא לתביעות הדדיות באם העסקה לא תצא אל הפועל, רצוי להיעזר בייעוץ משפטי כבר בשלב זה.

המשך מו"מ עסקי וחתימה על הסכם

בהישען על הצגת מצב העסק למכירה (מצבו התפעולי והפיננסי המדויק, ותביעות או עניינים משפטיים) יש לנהל עם הקונה הפוטנציאלי מו"מ על תנאי העסקה. ​הסכם העסקה מגובש על בסיס המו"מ העסקי ומפ​רט  את מהות העסקה, התמורה, הכספים ואופן התשלום, אופן ניהול העסק לאחר השלמת העסקה וזכויות וחובות נוספות של הצדדים. חשוב לזכור כי פעמים רבות גורר אחריו ההסכם חבויות שונות גם מעבר למועד השלמת העסקה. מומלץ להיוועץ בשירותיו של עו"ד בניסוח ההסכם. ​

למידע נוסף בנושא, ריכזנו עבורכם, טיפים מקצועיים למכירת עסק​.

 

הסוכנות מפעילה מגוון כלי סיוע ותוכניות אשראי לעידוד יזמים ופיתוח עסקים קיימים. הסוכנות מפעילה את שירותי הסיוע באמצעות מערך מעוף ברחבי הארץ.