בישראל הנחיות פיקוד העורף מתייחסות לשלושה סוגי מצבי חירום עיקריים:
רעידת אדמה
בשל העובדה שישראל ממוקמת על מפגש של שני לוחות טקטונים (הקרוי השבר הסורי אפריקני) היא מועדת לרעידות אדמה. בעבר, התרחשו בארץ ישראל רעידות אדמה רבות, כאשר הרעידה המשמעותית האחרונה התרחשה בשנת 1927 והיא גרמה לכ-500 הרוגים ולמאות פצועים בארץ ישראל ועבר הירדן.
ברור מאליו שרמת הסיכון לרעידות אינה אחידה - כדי לזהות את הסיכון הנשקף לעסק מרעידת אדמה מומלץ להיכנס לתצוגת המפות לחלוקה לאזורי סיכון באתר משרד הבינוי והשיכון.
באופן עקרוני, האזורים בסיכון הגבוה ביותר הינם לאורך בקעת הירדן והערבה, הרי יהודה, הרי הגליל ורכס הכרמל.
איום הרקטות והטילים
בעת מלחמה ייתכן איום של ירי רקטות וטילים על העורף בישראל שעלול לפגוע במבנים ותשתיות ואף בבני אדם.
חומרת האיום במקרה זה מתייחסת למשך הזמן שהוגדר ע"י פיקוד העורף כמשך הזמן המקסימלי להיכנס למרחב מוגן. עם זאת, יש לזכור כי איום זה חל על כל חלקי הארץ וגם באזורים המרוחקים ביותר מהגבול משך הכניסה המקסימלי אינו עולה על 3 דקות.
אסונות טבע
פיקוד העורף מחלק את האסונות הנפוצים לשלושה סוגים עיקריים: שריפה, מזג אוויר סוער ושטפון.
- שריפה – שריפות מסוכנות לגוף האדם אם בשל נזקים הנגרמים מהאש ומהחום, ואם בעקיפין- תוצאות לוואי של השריפה: חנק כתוצאה משאיפת עשן, או קריסת מבנה בעקבות החום שממיס את יסודותיו. בנוסף, שריפה יכולה ליצור נזק גם לרכוש – מבנים, מלאי, מידע וציוד. שריפה עלולה להיות אירוע חירום בפני עצמה או תוצאה של אירוע חירום אחר (למשל: רעידת אדמה). מטבע הדברים רמת הסיכון לשריפה וחומרתה הינה שונה בעסקים שונים. ככל שיש בעסק ריכוז של חומרים דליקים או כימיקלים, ההסתברות לשריפה ובייחוד לשריפה חמורה עולה.
- מזג אויר סוער - בימים של גשם, שלג או סופות ישובים עלולים להיות מנותקים ממים וחשמל ויכולות לחול הצפות. מזג אויר יכול להשפיע גם על נגישות לעסק ולגם ליצור נזק ישיר לעובדי ולקוחות העסק ולעסק עצמו. גם כאן רמת החשיפה לסיכון אינה אחידה ובאזורים גבוהים קיימת סכנה הנובעת משלג ומשקעים ואילו באזורים נמוכים בשל הצפות.
- שטפון – שטפונות יכולים לקרות באופן פתאומי בעוצמה גבוהה וליצור סיכון אמיתי, עד כדי אובדן חיים (בטביעה, לאחר לכידה בגל שיטפון שנראה תמים לכאורה) לבני האדם ובעלי החיים. גם לכבישים ולמבנים עלול להיגרם נזק חמור עם פגיעת שיטפון וההימצאות או התנועה בהם הופכת מסוכנת ביותר. מטבע הדברים הסכנה גם במקרה זה אינה אחידה, וישנם אזורים מועדים לשיטפון – בדגש על הנגב, בקעת הירדן ומדבר יהודה.